بزرگنمایی:
اوایل اسفند پارسال را فراموش نمیکنیم؛ وقتی ابلاغ سرپرستی اداره کل آموزش و پرورش پهناورترین استان ایران را وزیر با اصرار استاندار کرمان امضا کرد و ولولهای به پا شد؛ واکنشهایی که بیشتر داخل این نهاد بزرگ و مهم آموزشی برخاست و البته بیشتر از سر دغدغه بود تا ایراد احتمالی بر مدیر منصوب شده؛ به هر روی نمیشد هم حق نداد که کسی نگرانی برای این دستگاه مهم آموزشی نداشته باشد.
یازدهم اسفندماه سال 1403 وزیر آموزش و پرورش حکم انتصاب محمدرضا فرحبخش 35 ساله را به عنوان سرپرست اداره کل آموزش و پرورش استان کرمان صادر و اینک، یعنی کمتر از 50 روز بعد از ابلاغ سرپرستی، وزیر، حکم مدیرکلی وی را امضا و ابلاغ کرد.
روابط عمومی آموزش و پرورش استان کرمان امروز (یکشنبه - 31 فروردین)- خبر ابلاغ مدیرکل آموزش و پرورش را درحالی اطلاع رسانی کرد که دیگر از آن واکنش های منفی یا انتقادی ابتدای انتصاب در اسفند سال گذشته به این جوانگرایی در استان، خبری نیست؛ بسیاری از کسانی که از سر دلسوزی منتقد انتصاب جوانی 35 ساله در بزرگ ترین نهاد اجرایی و آموزشی کشور در استان بودند، وقتی عملکرد وی و ثبات مدیریتی موجود در این نهاد را دیدند، یا تغییر نظر داده اند یا حداقل انتقادهای آن روز را با آن شدت و حدت ندارند و امیدوار شده اند که میدان دادن به جوانان، که البته شایستگی و صلاحیت این مسئولیت های سنگین و خطیر را داشته باشند، می تواند کارگشا باشد.
فرحبخش که امروز ابلاغ مدیرکلی وی توسط وزیر رسانهای شده، اینک در بین مدیران کل آموزش و پرورش حداقل در استان
علیرضا کاظمی وزیر آموزش و پرورش دولت وفاق، البته در حکم خود خطاب به فرحبخش ضمن تاکید بر ضرورت تقویت روحیه وفاق ملی با جلب مشارکت و همفکری فرهنگیان، با اشاره به شعار «برای ایران، برای مدرسه» انتظاراتش را نیز آورده است که شامل موارد زیر می شود: «تامین عدالت و نصیب برابر آموزشی برای دانش آموزان، ارتقای کیفیت آموزش در مدارس دولتی، ارتقای کیفیت آموزش نیروی انسانی و توانمندسازی معلمان و مدیران مدارس، ارتقای کیفیت کالبدی، تجهیزات و فناوری های آموزشی مدارس دولتی، صیانت از معلمان، دانشجو-معلمان، دانش آموزان و حریم فضاهای آموزشی مدارس، تقویت ساز و کارهای مشارکت عمومی، خیران و بخش غیردولتی، تقویت آموزش و پرورش استان به عنوان رکن اساسی پیشرفت در سطح ملی و استانی، ترویج نگاه مطلوب به جایگاه مدارس در پیشگیری و مقابله با آسیبهای اجتماعی، توسعه و تعمیق برنامه های درسی، تقویت و البته توسعه فعالیتهای آموزشی، فرهنگی و پرورشی مبتنی بر فناوریهای نوین و هوش مصنوعی.
فرحبخش باوجود جوانی، البته فاقد تجربه و رزومه کاری مناسب این مسئولیت نبوده است؛ وی از همان مدت ورود به آموزش و پرورش فرصت طی مسئولیت های مختلف را داشته و تجربه اندوخته را با تیزهوشی و ویژگی های شخصیتی خود درهم آمیخته و اینک توانسته مسئولیتی سنگین را تصدی کند؛ وی قبل از این مسئولیت، معاونت اداره کل نوسازی مدارس استان را تجربه کرده و آنطور که گفته می شود، تجربه حضور در همه مناطق و مدارس از کم برخوردار تا مناطق شهری را در جای جای استان داشته و شناخت واقعی و خوبی از معلمان، دانش آموزان و شرایط آموزشی استان و کشور دارد.از جمله دیگر سوابق او میتوان به مشاور مدیرکل آموزش و پرورش کرمان، کارشناس و کارشناس مسئول حقوقی و همچنین کارشناس مدارس غیر دولتی اداره کل نیز اشاره کرد.
وی کارشناسی و کارشناسی ارشد شیمی و نیز کارشناسی حقوق دارد و وقتی پای صحبت وی می نشینیم، زاویه دید اجتماعی مناسبی نسبت به پدیده ها، و البته دغدغه های جدی برای ایجاد تحول در نظام آموزش و پرورش در سطح استان دارد.

نمودهای تجربه در کمتر از دوماه
البته هنوز فعالیت مدیرکل جوان در استان کرمان به دو ماه نرسیده اما در همین مدت، آنطور که از شرایط این نهاد آموزشی بر می آید و رصد خبرهای مربوط به فعالیت ها و تصمیم های وی گویاست، به نظر می رسد که ناظران بالادستی نمره قابل قبولی به وی داده اند که توانسته حکم مدیرکلی را در همین مدت از وزیر بگیرد.
غیر از بهره گیری از ظرفیت همه نخبگان فرهنگی و صاحبنظران برای تدوین طرح مدرسه برفراز در استان کرمان، وی مدت زمان زیادی از شبانه روز را صرف این مسئولیت کرده و پاسخگویی کرده و در ارتباط و پاسخ به به ارباب رجوع نیز از شیوه های خاص و مرسوم، بهره گرفته است؛ به طور مثال روزنوشت هایی را راه اندازی کرده که هم خیلی بازخورد و مخاطب داشته و هم ذیل همین نوشته ها، مطالب و نقطه نظرات زیادی را جمع آوری کرده و نشان می دهد در ارتباط با مخاطبان خود و سنجش افکار جامعه هدف خود توانسته مسیری مناسب را جلو برود.
اشراف به ساخت فضاهای آموزشی به واسطه مسئولیت های قبلی، نحوه جلب مشارکت های مردمی و شناخت کامل از خیران از جمله دیگر ویژگی های این مدیر جوان شمرده می شود که می تواند در این مسئولیت نیز به کارش بیاید.
مدرسه برفراز
اطرافیان مدیرکل جوان می گویند وی از همان روزهای نخست شروع به کار، شعار «مدرسه برفراز ،مشارکت جویی و بهره وری منابع» را در دستور کار قرار داد و بر همین مبنا، در بخش های مختلف فعالیت ها را شروع به سازماندهی کرد.
با آنکه در ماه آخر سال مسئولیت گرفت، همه ظرفیت ها را برای تامین منابع مالی و پرداخت به فرهنگیان بسیج کرد و موفق شد این مهم را بدون مشکل و کمترین تلاطم پشت سر بگذارد.
خبرهای دیدارهای وی در همین مدت با مدیران صنعتی و معدنی کشور و استان نشانگر ساختارشکنی و تصمیم های خلاقانه وی برای جلب مشارکت بوده تا ضمن جلب کمک در احداث مدرسه و رفع مشکلات آموزشی، در هدایت کمک های بیرونی برای بخش های مختلف نیز بتواند گام هایی بردارد و در تنوعبخشی به آموزش ها بهویژه برای سرفصل های فنی نیز از ظرفیت این معادن و صنایع استفاده مناسب ببرد.
با انگیزه مضاعف و تخصص
در نخستین جلسه ای که نگارنده با وی در مورد نحوه توسعه همکاری ها و تقویت فعالیت های رسانه ای داشت، وی را جوانی کاملا مسلط و با برنامه شناخت به طوری که بنای ارتباط مستمر و سازنده با رسانه ها را - البته نه برای تبلیغ شخص خودش- بلکه بهره گیری از ظرفیت رسانه در حل مشکلات نظام آموزشی و نیز ترویج فرهنگ سازی لازم، در دستور کار دارد و این می تواند به نقطه قوت یک مجموعه و استان تبدیل شود.
دغدغه وی برای اصلاح برخی رویه های تهنشینشده که راه به جایی نخواهد برد، کسب بیشترین بهره وری از بضاعت موجود نیروی انسانی و نیز امکانات در اختیار، برقراری ارتباط مستمر و سازنده با جامعه هدف برای پویاسازی فضا و جلب مشارکت آنان در مدیریت، همچنین کمک به توانمندسازی مدارس و اتکا به مدرسه به عنوان نقطه مهم توسعه آموزشی، از جمله دیگر مواردی است که در کلام و رفتارهای مدیریتی وی نمایان بوده است.
وی که از نظر جنبه های شخصیتی نیز از نبوغ و ویژگی های خاصی برخوردار است، می گوید تلاش دارد با توسعه ارتباطات درون سازمانی و برون سازمانی، هم در شناخت استعدادها و شایسته گزینی موفق عمل کند و هم ظرفیت سایر ادارات در مسیر تحقق اولویت های آموزشی در استان موفقیت ها را به منصه ظهور برساند؛ حلقه مفقوده ای که شاید با رفع آن، بسیاری از موانع موجود برطرف شود.
در پاسخ به خبرنگار ایرنا مبنی بر اینکه با وضعیت موجود و ساختارهای اداری و مدیریتی کشور، آیا امکان تحول آموزشی به شکلی که مثلا بهترین معلمان را در پایه های اول و دوم ابتدایی بگمارید را دارید، صراحتا و با اعتماد به نفس کامل گفت، آری و راه های عملیاتی شدن را نیز مطرح کرد و نشان داد که خیلی از راه هایی که باید رفت را باید در این مسیر طی کرد و عزم جرم برای آن وجود دارد.

دغدغه تفاوت بین نسلی
اما صرفنظر از همه این ویژگی ها که تاکنون مشاهده شده و می تواند مایه امیدواری برای آینده نیز باشد، دغدغه حل مشکل تفاوت بین نسلی از جمله مسائلی است که با حضور مدیران جوان به ویژه در آموزش و پرورش می توان انتظار حل آنها را داشت.
وقتی مدیرکل به عنوان عالی ترین مسئول دولتی در نهاد آموزش و پرورش با 35 سال سن به راحتی می تواند با دانش آموزان و نیز نومعلمان ارتباط بگیرد، این یعنی اینکه در مسیر هدایت و فعالیت این جامعه هدف، می توان انتظار و توقعات بسیار بیشتری را داشت تا با موانع کمتری طی طریق کنند.
همه نیک می دانیم که اینک با نسل های آلفا و زد در جامعه مواجهیم؛ نسل هایی که تفاوت های بسیاری با نسل های قبل دارند و نحوه برقراری ارتباط با آنها از یکسو و زمینه سازی برای ایفای نقش آنان از سوی دیگر، از دغدغه های مهم به شمار می رود و انتظار است که با به کارگیری مدیران جوان در مسئولیت های حساس و میدان دادن به آنان، بتوان در این رهگذر نیز راه های میان بر را رفت و زودتر به نتیجه رسید و در کل، شاهد کاهش آسیب های اجتماعی و نیز بهرهوری بیشتر نیز باشیم.
همچنین سال هاست بسیاری از دلسوزان در این سرزمین، فریاد برآورده اند که تا میدان به جوانان در مسئولیت های مهم و کلیدی ندهید، این جوانان نمی توانند مانند جوانان همین سرزمین در دوران دفاع مقدس، خودشان را نشان دهند که اگر این نبود، شاهد چنین نسلی با فاصله با سایر نسل ها نبودیم.
می گویند بگذاریم فرصت آزمون و خطای این جوانان- البته با لحاظ شرایط صلاحیت و شایستگی آنان- ادا و این جوانان خود را اثبات کنندو در پشت سر آنان، از تجربه و دانش بزرگتر ها نیز استفاده و این جوانان در مسیر موفقیت هدایت شوند؛ و امید که با ادامه این مسیر که در آموزش و پرورش استان کرمان تجربه شده، در دیگر سازمان ها نیز بتوان نسبت به آینده مدیریتی کشور، امیدوارتر شد.
به گزارش ایرنا البته در استان کرمان تمرکز بر جوان گرایی در دیگر انتصاب های استاندار نیز مشهود است و انتظار می رود حال که دولت وفاق با تاکید بر جوان گرایی و نیز میدان دادن بیشتر به بانوان در مدیریت، افق های بیشتری را در این عرصه گشوده، این مسیر با شدت و کیفیت بهتری ادامه یابد و جامعه نیز در نهایت منتفع شود.