بزرگنمایی:
آسیب به مغز براثر قند خون چه علتی دارد؟
به گزارش کیمیای شرق به نقل از خبر گزاری صدا و سیما محققان دانشگاه کالج لندن دریافتند که قند خون بالا حتی در افرادی که هنوز مبتلا به دیابت نشدهاند، موجب افزایش ریسک اختلالات شناختی و زوال عقل میشود؛ در حالیکه قند خون پایین با بهبود سلامت مغز ارتباط دارد.

بر اساس این تحقیقات، افراد پیش دیابتی به میزان 54 درصد بیش از افراد دارای قند خون عادی در معرض ابتلا به زوال عقل قرار دارند. میزان ابتلا به این بیماری در افراد مبتلا به دیابت، سه برابر افراد عادی است.
در این تحقیقات مشخص شد در افراد پیش دیابتی احتمال هیپوکامپ کوچکتر داشتن در مقایسه با سایرین بیشتر است و این افراد بیش از سایرین دچار آسیب عروقی مغز میشوند. همچنین در آزمایشات شناختی مختلف، افراد پیش دیابتی عملکردی ضعیفتر از افراد دارای قند خون عادی داشتند.
علاوه بر این، بالا بودن قند خون حتی به صورت دوره حاد و دورهای موجب تجمع متابولیتهای قند در سلولهای مغز و در نتیجه التهاب سیستمی در مغز میشود. این التهاب به مرور زمان میتواند فرایند پیری را سرعت دهد و بیماریهای مرتبط با کهولت سن را تشدید کند.
به گفته محققان، نتایج این تحقیقات اهمیت نظارت بر میزان قند خون را به منظور پیشگیری به موقع آسیبهای مغزی نشان میدهد.
دیابت به علت ناتوانی بدن در تولید یا مصرف انسولین بهوجود میآید. انسولین مادهای است که لوزالمعده تولید میکند و نقش آن استفاده از قند به عنوان مهمترین منبع انرژی بدن است.
قند خون بالا به مرور زمان بر همه ارگانهای بدن تأثیر میگذارد و موجب بیماریهای قلبی، سکته مغزی، نارسایی کلیه، نابینایی، ناتوانی جنسی و عفونتهای منتهی به نقص عضو میشود.
آخرین آمار منتشر شده از سازمان جهانی بهداشت درباره دیابت
- تعداد افراد مبتلا به دیابت از 108 میلیون در سال 1980، به بیش از 425 میلیون تن رسیده است.
- همهگیری جهانی دیابت در افراد بالای 18 سال، از 4.7 درصد در سال 1980، به 8.5 درصد در سال 2014 میلادی رسیده است.
- سرعت همهگیری دیابت در کشورهای فقیر و کمدرآمد بیشتر است.
- دیابت، عامل اصلی نابینایی، نارسایی کلیه، حمله قلبی، سکته مغزی و قطع اعضای تحتانی است.
- سال 2016 میلادی، 1.6 میلیون مرگ، مستقیم به دیابت مربوط بود و 2.2 میلیون مرگ دیگر به گلوکز بالای خون منتسب بود. حدود نیمی از آمار مرگ و میر ناشی از گلوکز بالای خون، در افراد کمتر از 70 سال گزارش شده است.
- بر اساس آخرین آمار سازمان جهانی بهداشت در سال 2016 میلادی، دیابت هفتمین عامل مرگ و میر گزارش شده است.
- برنامه غذایی سالم، فعالیت بدنی، حفظ وزن بدن و خودداری از مصرف دخانیات، مهمترین راههای پیشگیری از دیابت نوع 2 هستند.
- بیش از 425 میلیون تن در سراسر جهان به دیابت مبتلا هستند؛ بیشتر این آمار به دیابت نوع 2 اختصاص دارد که بهراحتی با فعالیت بدنی منظم و برنامه غذایی سالم، قابل کنترل است.
- از هر دو بیمار مبتلا به دیابت، یک بیمار هنوز تشخیص داده نشده است که به سادگی از راه تشخیص اولیه و رعایت موضوعات ساده مربوط به سبک زندگی، قابل کنترل است.
- از هر چهار خانواده، کمتر از یک خانواده به برنامههای آموزشی کاربردی درباره دیابت دسترسی دارند. در حالیکه آموزشهای اولیه نقش مهم در کنترل بیماری، بهبود نتایج و کاهش هزینهها دارند.
گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Diabetes, Obesity and Metabolism منتشر شده است.