بزرگنمایی:
- نتایج انتخابات مجلس دوازدهم در استان کرمان، ضمن تحقق مشارکت ۵۰ درصدی اما موجی از غافلگیری را نیز در اغلب حوزه ها به همراه داشت و شگفتیساز شد به طوری که تغییرات قابل تاملی را در ترکیب نمایندگان فعلی استان در خانه ملت هم ایجاد میکند.
مردم دیار کریمان 11 اسفند با حضور پای صندوقهای رای انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی و ششمین دوره خبرگان رهبری، با مشارکت 50 درصدی و بالاتر از میانگین کشوری بار دیگر با مشارکت قابل تامل پای صندوق حاضر شدند.
اما اعلام نتایج در بیشتر حوزه های انتخابیه استان کرمان با آنچه که صاحبنظران، کارشناسان و خبرگان سیاسی پیش بینی و تحلیل می کردند، متفاوت بود و اتفاقات غافلگیر کننده ای رقم خورد.
در این دوره از انتخابات برخی نامزدهایی که شاید خود را از قبل پیروز میدان می دانستند و صاحبنام و شهرت زیادی هستند، با شکست از صحنه رقابت کنار رفتند و در بعضی از حوزه ها هم نامزدهایی بینام و نشان را شاهد بودیم که موفق شدند اعتماد مردم را جلب و منتخب مجلس شوند.
بیسابقهترین رقابت تاریخ کرمان
شاید بزرگترین شگفتی این دوره از انتخابات در مرکز استان و حوزه انتخابیه کرمان و راور اتفاق افتاده باشد که به قول نماینده ولی فقیه در استان، رقابتی که آنان در ایام تبلیغات داشتند، در طول تاریخ سیاسی کرمان بینظیر یا کم نظیر بوده است زیرا رقابت این تعداد چهره باتجربه و پرسابقه در کنار یکدیگر بر سر تنها 2 کرسی، قابل تامل بود.
مردم در شهرستان های کرمان و راور شاهد رقابت سنگین و کم نظیر بین نامزدهای سرشناس و باسابقه بودند.
مثلث پورابراهیمی، زاهدی و باهنر که هرکدام سوابق متعددی در نمایندگی مجلس شورای اسلامی داشتند با عقب ماندن از شهباز حسن پور و مجید دوستعلی، تمام پیش بینی های قبلی را باطل کرد.
البته می توان سابقه طولانی حسن پور در نمایندگی مردم سیرجان و بردسیر، همچنین تبلیغات گسترده تر، منسجم و البته روابط عمومی بالای وی را در کنار مولفههای دیگر، از جمله عوامل دیگر پیروزی وی در کرمان دانست.
شاید آن روز که حسن پور در نخستین کلیپ های تبلیغاتیاش با اعتمادبه نفسی خاص میگفت رای اول کرمان را خواهم آورد، خیلی ها جدی نگرفتند؛ اما کمتر کسی فکر می کرد، مجید دوستعلی از چهره های اصولگرا، مداح و از هیاتیهای سرشناس کرمان که البته سابقه دبیری هیات دولت نهم و قضاوت در دستگاه قضا را نیز در کارنامه دارد اما تنها چندروز مانده به رقابت انتخاباتی وارد گود شد بتواند با پشت سر گذاشتن رقبای اسم و رسم دار و قدر خود، با فاصله کمتر از سه هزار رای نسبت به نفر نخست، به مجلس راه پیدا کند.
تحلیلگران هر تحلیلی درباره سرنوشت صندوق های رای در شهر کرمان می دادند، یک پای آن ترکیب کنونی نبود؛ خود دوستعلی نیز تبلیغات و هزینه چندانی نمیکرد که این تصور را ایجاد کند که آمده و تلاش آنچنانی دارد که رای بیاورد؛ گرچه برخی میگویند همین شیوه و رویکرد بود که به انتخاب وی کمک کرد؛ اما هرچه بود چنین شد و حسن پور به عنوان نفر اول و وی نفر دوم به عنوان منتخب مجلس انتخاب شدند.
تصور کنید برای تصاحب تنها 2 کرسی مجلس، محمدرضا باهنر، محمدمهدی زاهدی و پورابراهیمی همراه دیگر نامزدهای سرشناس مثل کمالی که سابقه معاونت استانداری دارد یا عسکریِ جوانِ اصولگرا، و 2 گزینه اصلاح طلبان، بایکدیگر رقابت داشتند.
تکلیف حسن پور که به نوعی از همان ابتدا در تحلیل های خیلی ها مشخص بود؛ هرچند عدهای اندک در این ساز میدمیدند که وی سیرجانی است و کرمانیها به سیرجانی ها چندان رای نخواهند داد، اما خیلی ها معتقد بودند باتوجه به نوع و حجم تبلیغات و روحیه پیگیری و سوابق عملکردی که وی داشته و دارد، احتمال رای آوریاش زیاد است. حالا اینکه چه شد درباره دوستعلی نتیجه به این شکل رقم خورد، تحلیل های متفاوتی وجود دارد و در جای خودش قابل تامل است؛ برخی سابقه هیاتی و روحیه مردمی بودن وی را عامل این مهم می دانند و عده ای نیز نحوه حمایت تمامقد جبهه پایداری را بهویژه در فاصله زمانی کوتاهمدت مانده به انتخابات بسیار موثر گمانهزنی میکنند.
تکرار تاریخ در رفسنجان
در حوزه انتخابیه رفسنجان و انار نیز تاریخ تکرار شد و احمد محمدی انارکی اصلاح طلب که چهار سال قبل، از حجتالاسلام حسین جلالی اصولگرا شکست خورده بود با اختلافی زیاد توانست رقبای خود را در این دوره شکست دهد و مجدد منتخب نمایندگی مجلس شود.
خیلی از ناظران نحوه موضع گیری های نماینده کنونی مجلس در رفسنجان درباره برخی پدیده های اجتماعی و فرهنگی را از دلایل ریزش آرای وی عنوان می کنند، هرچند عده دیگری برخی ویژگی های وی را مثل فسادستیزی، مثبت و شایسته حمایت می دانستند. هرچند بعضی نیز اختلافهای وی با دیگر چهره های اصولگرایی شهرستان را در شکل گیری شرایط موجود بیتاثیر نمیدانند.
شگفتی دیگر در شمال
اما یکی از بزرگترین شگفتی های انتخابات 11 اسفند مجلس شورای اسلامی در استان کرمان در حوزه انتخابیه زرند و کوهبنان رخ داد؛ آن هم وقتی که فردی به نام عبدالحسین همتی سراپرده، که به عنوان نامزد مستقل، بدون حمایت جریان های سیاسی اصلی استان ظهور می کندو از نگاه ناظران در مرکز استان نیز، شاید تبلیغات آنچنانی برای رقبای مشهور اصلاح طلب و اصولگرای خود نداشت، اما آنان را با فاصله زیاد شکست داد و به منتخب مردم در این 2 شهرستان شد.
نیمهشب بعد از پایان رایگیری، وقتی هرلحظه اخبار نتایج آرای صندوق های مختلف شهر زرند و اطراف آن دست به دست می شد، تنها پرسشی که مطرح بود این بود که این فرد کیست و چکار کرده که اینقدر رای آورده است؟؛ پرسش هایی که هنوز به خیلی از آنها پاسخ داده نشده و باید منتظر نشست و عملکرد وی را در خانه ملت دید تا شاید بخشی از این پرسش ها هم جواب پیدا کند.
هرچند برخی منابع محلی می گویند، جوان بودن وی، در کنار نوع برنامه هایی که بدون شعارزدگی ارائه داده بود، توانست نظرات مردم را بهویژه در نسل جوان جلب کند.
رقابتی خاص در شهربابک
در حوزه انتخابیه شهربابک اما وضعیت دگرگون بود؛ مصطفی رضاحسینی نماینده فعلی و نامزد جریان اصلاح طلب، با اختلاف زیادی میدان را به رقیب اصولگرا و بهنسبت باسابقه خود غلامرضا نویدی، واگذار کرد؛ آن هم در شرایطی که در افکارعمومی اینطور بیان می شد که این دو چهره چندان با یکدیگر میانه خوبی نداشتند.
سال گذشته نویدی فرماندار شهرستان بود و خیلی ها دلیل برکناری وی را همین نوع تعامل، ارزیابی و گمانه زنی کردند؛ فارغ از صحت این مباحث که ایرنا نمی تواند در این زمینه قضاوتی داشته باشد، اما شواهد و اظهارنظرها چنین تصویری را به تصویر می کشید تا اینکه حالا همان فرد به عنوان نماینده انتخاب شده است و جای نماینده کنونی را قرار است بگیرد.
باختِ با اختلاف فرمانده سابق انتظامی
اما حوزه انتخابیه سیرجان و بردسیر- پس از کوچ حسن پور نماینده چهار دوره مردم این شهرستان ها به مرکز استان، 2 رقیب مشهور و باسابقه یعنی عبدالرضا ناظری فرمانده سابق انتظامی استان و محمد معتمدیزاده شهردار سابق سیرجان را به رقابت با یکدیگر کشاند که معتمدی زاده با اختلاف بهنسبت بالایی، ناظری را شکست داد و منتخب مردم این 2 شهرستان شد.
نمایندهای که کسی حریفش نشد
در شرق و جنوب استان کرمان اما وضعیت متفاوت بود؛ در شرق، یعنی شهرستان های بم، فهرج، نرماشیر، ریگان و گُنبکی میزبان رقابت نسبتا سنگینی میان نامزدهای انتخابات این منطقه بودند و خیلی از وزنه های راست و چپ منطقه آمده بودند تا حجت الاسلام موسی غضنفرآبادی نماینده فعلی را کنار بزنند، که زورشان نرسید و نماینده کنونی توانست رقبای خود را با فاصله زیاد پشت سر بگذارد و کرسی خود را در بهارستان حفظ کند؛ البته در این حوزه به تفاهم نرسیدن سه نامزد اصلاح طلب برای کناره گیری به نفع یک کاندیدای واحد، از سوی ناظران، درحالی مهمترین دلیل این شکست سنگین گمانهزنی می شود که عده ای نیز تحلیل های متفاوت دیگری می دهند که شاید با هدف، این نوع جبههگیریها و رویکردهای تبلیغاتی شکل گرفت تا برخی افراد به نیات خاص خود برسند. کمتر کسی هم البته این میزان فاصله آرا را بین رقیبان غضنفرآبادی پیش بینی می کردند.
جوانترین نامزد
در حوره انتخابیه بافت، رابر و اُرزوئیه نیز شاهد رقابتی نزدیک و نفسگیر بین یاسر سلیمانی نامزد جوانی که با پرچم مستقل به میدان آمده بود با صمدالله محمدی نامزد مورد حمایت جریان اصولگرایی و نماینده فعلی بودیم که سلیمانی با اختلاف کمتر از 2 هزار رای توانست فاتح صندوق های رای باشد.
بیشتر تحلیل ها مبنی بر این بود که نماینده کنونی این حوزه چون رقیب سرسخت و شناخته شدهای ندارد، چندان کار سختی نخواهد داشت، حال آنکه اینک کرسی را نیز از دست داده است.
شگفتیهای جنوب
و اما در انتخابات 11 اسفند، یکی از سنگینترین و نزدیکترین رقابت های انتخاباتی را در جنوب کرمان و در حوزه انتخابیه جیرفت و عنبر آباد شاهد بودیم که صف آرایی تمام عیاری بین نامزدهای 2 طیف اصولگرا و اصلاح طلب و حتی درون طیف های اصولگرا و اصلاح طلب بین خودشان، در جریان تبلیغات انتخاباتی شکل گرفت و تنور انتخابات در این حوزه را به حد انفجار رساند.
با شمارش آرای حوزه انتخابیه جیرفت و عنبر آباد و اعلام نتایج، بهنام سعیدی فرماندار سابق کرمان و نامزد تشکل های اصولگرا توانست با فاصله میلیمتری، تمام رقبای اصلاح طلب و اصولگرای خود را شکست دهد و به مجلس راه پیدا کند.
سعیدی که خود چهره اصولگرایی است، رقابت بسیار تنگاتنگی با محمدعلی بهروز اصولگرا داشت؛ فردی که شانه به شانه سعیدی رای داشت و با اختلاف حدود 6 هزار رای برنده این رقابت نشد.
نمایندهای که آب در دلش تکان نخورد
ولی در حوزه انتخابیه شهرستان های جنوبی کرمان شامل کهنوج، فاریاب، قلعه گنج، رودبارجنوب، منوجان و جازموریان نیز شاهد رقابتی آرام و بدون حاشیه اما بسیار پرشور بودیم.
با آنکه جناح های اصولگرا و اصلاح طلب گزینه های سرشناسی را در این حوزه، مقابل نماینده اصولگرای کنونی معرفی و حمایت کردند، اما شکراللهی که در تبلیغات، مانند برخی دیگر نامزدها چندان فریاد نمی زد و انگار که به آرایی که کسب می کند اطمینان داشت.هرچند مورد حمایت جناح های سیاسی هم قرار نگرفت اما توانست آرای زیادی را با فاصله نسبت به رقبایش کسب کند که البته تحلیل ها در آن منطقه که عموما بافت سنتی و طایفه ای دارد نیز همین را می گفت.
در پایان باید گفت که حدود 70 درصد ترکیب مجمع نمایندگان استان کرمان در دوره دوازدهم تغییر پیدا کرده است و شاهد افراد جدید و تازه نفسی هستیم که در کنار سایر نمایندگان باتجربه، وکالت مردم متواضع، دلیر و فهیم کرمان را برعهده خواهند داشت؛ امید که شاهد تحولاتی اثربخش و قابل ملاحظه باشیم.
استان کرمان در 9 حوزه انتخابیه 10 نماینده در مجلس شورای اسلامی دارد.