به گزارش نسیم شرق ؛ 8 صبح دوم اسفند سال 1398؛ در حالی زنگ انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی به صدا درآمد که زمزمههایی از ورود ویروس ناشناختهای به نام کرونا در کشور شنیده شد.
این انتخابات در 208 حوزه انتخابیه سراسر کشور برای برگزیدن 290 نماینده برگزار شد.
استفاده نکردن از استامپ برای جلوگیری از شیوع هرچه بیشتر ویروس کرونا در رایگیری از مردم، یکی از اولین دستورالعملهایی بود که از سوی ستاد انتخابات وزارت کشور ابلاغ شد.
اما آنقدر ویروس کرونا چموش بود که با رعایت موازین بهداشتی فردی هم از بین نرفت و تا به امروز پیچیدهتر شد و شیوع آن گسترش فراوانی داشت.
پس از اتمام اخذ رای گیری انتخابات مجلس شورای اسلامی، 281 کاندیدها با مشارکت 42.57 درصدی مردم راهی بهارستان شدند.
اما دیری نگذشت که خبر فوت یکی از نمایندگان مجلس یازدهم بر اثر کرونا تیتر اول رسانهها شد. صبح روز دهم اسفند سال قبل، خبر «محمدعلی رمضانی دستک» منتخب مردم آستانه اشرفیه در مجلس یازدهم منتشر شد که به علت ابتلا به کرونا فوت کرد.
پس از این خبر تلخ، «فاطمه رهبر» نماینده مردم تهران در مجالس هفتم و هشتم و نهم و منتخب تهران در مجلس یازدهم نیز 17 اسفند ماه 98 بر اثر ابتلا به بیماری کرونا درگذشت.
اما فوت این دو نماینده پایان بخش داستان غمانگیز مرگ در خانه ملت نبود و با شروع موج دوم شیوع کرونا خبر نمایندگان مبتلا به این ویروس افزایش پیدا کرد. «عیسی جعفری» نماینده مردم بهار و کبودرآهنگ سومین نمایندهای بود که 23 تیر امسال خبر درگذشتش بر اثر ابتلا به کرونا غم را روانه خانه ملت کرد.
دور دوم انتخابات در کدام استانها برگزار میشود؟
بر اساس نتایج شمارش آرای حوزههای انتخابیه "میانه" استان آذربایجانشرقی، "سمیرم" و "لنجان" استان اصفهان، "کرج، اشتهارد و فردیس" استان البرز، "دهلران، درهشهر، آبدانان و بدره" استان ایلام، "اهواز، باوی، حمیدیه و کارون" استان خوزستان، "زنجان و طارم" استان زنجان، "بیجار" استان کردستان، "کرمانشاه" و "اسلامآباد غرب و دالاهو" استان کرمانشاه و "کردکوی، ترکمن، بندر گز و گمیشان" استان گلستان، کاندیداهای این حوزهها موفق به کسب حد نصاب یکپنجم آرای صحیح نشدهاند و انتخابات در این یازده حوزه به مرحله دوم کشیده شده است.
در حوزههایی که داوطلبین حداقل 20 درصد آرای صحیح حوزه انتخابیه را کسب نکنند، انتخابات به مرحله دوم خواهد رفت و به ازای هر کرسی، دو داوطلب با یکدیگر رقابت خواهند کرد؛ یعنی اگر در حوزهای، دو کرسی باشد و هیچ داوطلبی 20 درصد آرا را کسب نکرده باشد، چهار داوطلبی که بیشترین آرا را کسب کرده باشند، در مرحله دوم با یکدیگر رقابت خواهند کرد. در این مرحله هر داوطلبی که آرای بیشتری کسب کند، راهی بهارستان خواهد شد و در این مرحله دیگر شرط کف رای وجود نخواهد داشت.
انتخابکنندگان اگر در مرحله اول هم رای نداده باشند، در مرحله دوم میتوانند رای دهند، اما افرادی که در مرحله اول در یک حوزه رای دادهاند، در مرحله دوم هم باید در همان حوزه رای دهند. مدارک لازم برای رای دادن در مرحله دوم همان مدارک مورد نیاز در مرحله اول است.
همچنین بر اساس قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی، اگر نماینده جدید بعد از انتخابات و اعلام نتایج، فوت کند برگزاری انتخابات مرحله دوم الزامی است، هرچند اعلام نظر نهایی صندوق آراء و اعتبار نامه نماینده تصویب نشده باشد.
برگزاری انتخابات مرحله دوم در این شرایط الزاماتی دارد مبنی بر اینکه کاندیداها مجدد ثبت نام کنند و رأی گیری انجام شود تا مردم نماینده مورد نظر خود را انتخاب کنند.
کرونا مسبب تاخیر در برگزاری دور دوم انتخابات است
قبل از برگزاری یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی، عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان در 25 بهمن ماه سال قبل از موافقت این شورا با پیشنهاد وزارت کشور برای برگزاری دور دوم انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در روز جمعه 29 فروردین 99 خبر داد.
اما به دلیل گسترش بیش از پیش ویروس کرونا برگزاری دور دوم انتخابات مجلس، به 21 شهریور امسال موکول شد.
جمال عرف معاون سیاسی وزیر کشور در 22 مرداد امسال با تأکید بر این که باید برای اجرای این انتخابات تمام آمادگی های لازم بهداشتی و درمانی را داشته باشیم، بیان کرد که مسئله تأخیر در برگزاری انتخابات که با هماهنگی شورای نگهبان از 29 فروردین به 21 شهریور موکول شد، با هدف حفظ سلامت مردم بود. با هماهنگی هایی که با متولیان حوزه سلامت و ستاد ملی مدیریت مقابله با کرونا صورت گرفته است، تلاش داریم به بهترین نحو ممکن، انتخابات دور دوم مجلس شورای اسلامی را برگزار کنیم.
معاون سیاسی وزیر کشور با اشاره به این که کاندیداهای مرحله دوم انتخابات مجلس در دور اول فعالیت داشتند و بالاترین میزان آرا را داشتند، در نتیجه برای مردم شناخته شده هستند، بیان کرد که در بازه زمانی یک هفته ای تبلیغات، کاندیداها می توانند در بستر فضای مجازی، برنامه ها و دیدگاه هایشان را با مردم حوزه انتخابیه خود به اشتراک گذارند.
صدای پای تبلیغات دور دوم مجلس به گوش میرسد
امروز 13 شهریور 1398؛ به گفته سید اسماعیل موسوی، سخنگوی ستاد انتخابات کشور، بر اساس تقویم زمانی انتخابات مرحله دوم مجلس شورای اسلامی، تبلیغات نامزدها از امروز پنجشنبه 13 شهریور در یازده حوزه انتخابیه شروع و یک هفته ادامه می یابد.
او تاکید میکند که ساعت 8 صبح روز پنجشنبه 20 شهریورماه تبلیغات نامزدهای انتخاباتی به پایان می رسد.
بر اساس مصوبات ستاد ملی مدیریت کرونا، تبلیغات نامزدها با رعایت کامل دستورالعملهای بهداشتی انجام می شود.
تبلیغات انتخاباتی به سبک کرونایی
طبق گفته ستاد انتخابات کشور، نامزدهای انتخاباتی برای تبلیغات خود باید سبک دیگری از تبلیغات را اجرا کنند که به شرح زیر است:
1. فعالیت نامزدهای انتخابات در فضای مجازی و شبکه های استانی خواهد بود.
2. نامزدهای انتخاباتی ستاد تبلیغاتی نخواهند داشت.
3. نامزدها می توانند با هماهنگی فرمانداران و بخشداران از ظرفیت هایی که شهرداران و دهیاران در شهرها و روستاها فراهم می کنند برای نصب آثار تبلیغی خود استفاده کنند.
4. آثار تبلیغاتی نامزدها نباید بیش از 50 در 70 سانتی متر باشد.
5. توزیع اقلام تبلیغاتی که بین مردم دست به دست می شود و باعث ابتلای مردم به ویروس کرونا می گردد ممنوع است.
6. نامزدهای انتخاباتی با همکاری صدا و سیما برنامه تبلیغی تولید خواهند کرد و این برنامههای تلویزیونی و رادیویی از شبکه استانی پخش میشود