کارشناسان مرکز تحقیقات کشاورزی تاکید دارند که کشاورزان به طور حتم از مراکز رسمی و دارای مجوز تایید صلاحیت شده، نهال خود را خریداری کنند و به دوره گردان یا افراد سودجو که حاشیه شهرها یا خیابان ها با قیمت های کمی ارزان تر ممکن است نهال هایی عرضه کنند، اعتماد نداشته باشند.
کارشناس نهال مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر مرکز تحقیقات کشاورزی کرمان با اشاره به آغاز فصل جابهجایی و عرضه نهال، نسبت به خرید نهالهای غیرمجاز هشدار داد و گفت: تهیه نهالهای استاندارد و دارای مجوز ضروری است زیرا انتخاب نادرست نهال میتواند در آینده خسارات جبرانناپذیری به همراه داشته باشد.
مهدی غضنفری افزود: احداث باغ درواقع یک سرمایهگذاری بلندمدت محسوب می شود و کشاورز باید در انتخاب نهالهای خود نهایت دقت را به خرج دهد تا این سرمایه گذاری به تهدید یا زیان انباشت تبدیل نشود.
وی اظهار داشت: نهال، از مهمترین نهادههای باغبانی کشور است و کشاورزان باید برای تهیه آن، تنها به مراکز عرضه مجاز و نهالستانهای دارای مجوز مراجعه کنند.
این کارشناس نهال عنوان کرد: تولیدکنندگان مجاز در استان کرمان با تاییدیه سازمان جهاد کشاورزی، مشخص هستند و لیست این مراکز نیز در سایتهای رسمی سازمان جهاد کشاورزی منتشر شده است.
مراقب بیماری و ویروس نهال ها باشید
وی تاکید کرد: در کنار مراکز مجاز، افراد سودجویی در حاشیه شهرها و خیابانها اقدام به فروش نهالهای بیکیفیت و غیراستاندارد میکنند که میتواند موجب انتشار بیماریهای قارچی، ویروسی و باکتریایی در باغات شود.
غضنفری گفت: متأسفانه برخی کشاورزان به دلیل قیمت پایینتر، اقدام به خرید نهال از این افراد میکنند اما در آینده با مشکلات متعددی از جمله کاهش عملکرد، بیماریهای گسترده و حتی از بین رفتن باغات خود مواجه خواهد شد.
مختصات نهال استاندارد
این کارشناس باغبانی در ادامه با بیان اینکه یک نهال استاندارد و مناسب باید دارای 2 ویژگی اساسی باشد گفت: اصالت نهال، شناسنامه و لیبل تأیید شده، درج اطلاعاتی مانند محل تولید، نوع پایه، نوع پیوند، رقم، سال تولید و نام تولیدکننده بر روی لیبل ضروری است و کشاورزان با بررسی این اطلاعات، میتوانند از اصالت و سلامت آن اطمینان حاصل کنند.
وی در ادامه با اشاره به سلامت نهال تصریح کرد: نهال باید عاری از هرگونه بیماری قارچی، باکتریایی و ویروسی باشد؛ برخی بیماریها بهصورت ظاهری روی نهال مشخص هستند اما برخی دیگر ممکن است در سالهای بعد بروز و مشکلات جدی ایجاد کنند لذا ضرورت دریافت فاکتور رسمی برای پیگیری کیفیت نهال وجود دارد و علاوه بر بررسی لیبل، باید فاکتور رسمی از فروشنده دریافت شود.
غضنفری همچنین گفت: فاکتور رسمی به کشاورزان این امکان را میدهد که در صورت بروز مشکل، بتوانند نهال خریداریشده را پیگیری و در صورت لزوم خسارات خود را جبران کنند.
زمان مناسب کاشت در کرمان تغییر یافته
وی با بیان اینکه با توجه به تغییرات اقلیمی در سالهای اخیر، زمان مناسب جابهجایی و کاشت نهال در کرمان نیز تغییر کرده است افزود: عمده انتقال نهالها در گذشته، در اواخر زمستان انجام میشد اما با افزایش بارندگیها در اواخر زمستان و اوایل بهار، بهترین زمان برای انتقال نهال از اوایل اسفند تا اواسط فروردین است.
این کارشناس همچنین به کشاورزان توصیه کرد: شرایط کاشت مناسب را فراهم آورند تا نهالها در بهترین وضعیت رشد کنند، در این خصوص نهال باید ریشه کامل، سالم و نیز تنهای یکپارچه داشته باشد؛ محل پیوند باید حداقل 20 سانتیمتر از سطح خاک بالاتر باشد تا از پوسیدگی جلوگیری شود.
وی ادامه داد: همچنین برای کاشت، باید چالهای با حداقل ابعاد 70 در 70 سانتیمتر آماده شود تا فضای کافی برای رشد و استقرار نهال وجود داشته باشد و هنگام جابهجایی، از آسیب به ریشه نهال جلوگیری شود و پس از کاشت، آبیاری مناسب انجام گیرد.
غضنفری همچنین گفت: کشاورزان باید نهالهای سازگار با شرایط اقلیمی کرمان را انتخاب کنند و از خرید نهالهای وارداتی از استانهای دیگر بپرهیزند.
وی عنوان کرد: برخی کشاورزان نهالهایی را از استانهای سردسیر مانند آذربایجان غربی و قزوین خریداری میکنند. این نهالها برای شرایط آب و هوایی سرد و مرطوب آن مناطق سازگار شدهاند و ممکن است در کرمان، به ویژه مناطق کویری آن که اقلیم گرم و خشک دارد، با مشکلات رشد و عملکرد مواجه شوند.
این کارشناس در ادامه درباره مراکز عرضه مجاز نهال اضافه کرد: برخلاف برخی استانها که مراکز خاصی برای عرضه نهال دارند، در کرمان فقط تولیدکنندگان مجوزدار اقدام به فروش نهال میکنند. بنابراین، کشاورزان باید از خرید نهال از افراد ناشناس و فروشندگان دورهگرد که در حاشیه شهرها فعالیت دارند، خودداری کنند.